Европейският съюз обмисля да наложи допълнителни санкции на Иран. Това заяви

...
Европейският съюз обмисля да наложи допълнителни санкции на Иран. Това заяви
Коментари Харесай

ЕС готви нови санкции срещу Иран заради репресиите

Европейският съюз обмисля да наложи спомагателни наказания на Иран. Това съобщи висшият представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел, представен от " Ройтерс ".

Намерението беше оповестено на фона на предупрежденията на правозащитни групи, че хиляди са били задържани, а стотици ранени при репресии от страна на иранските сили за сигурност.

Министрите на външните работи на Европейски Съюз ще обсъдят спомагателни наказания против Иран на идната си среща, уточни Борел в Прага.

През последните седмици Иран е разтресен от национални митинги, провокирани от гибелта на 22-годишната кюрдка Махса Амини, откакто тя беше арестувана от моралната полиция, която съблюдава за спазването на строгите ограничавания на Ислямската република върху женското облекло. Протестите прераснаха в най-големите безредици в страната от 2019 г. насам.

Случаят беше остро наказан от интернационалната общественост.

Преди дни стана ясно, че Германия, Франция, Дания, Испания, Италия и Чехия са представили 16 оферти за нови санкции на Европейския съюз против Иран поради насилственото потушаване на митингите против правата на дамите.

Целта е външните министри на Европейски Съюз да вземат решение по тях на срещата си на 17 октомври, като не се чака опозиция от страна на членовете на блока.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР